петък, 11 юни 2010 г.


За тези, които не са запознати, нека кажа, че след като се видя как четирите(а може би и пет) "паяка" не могат да насмогнат да извозват неправилно паркирали автомобили, и Хасково най-после посиня. Тоест, централната градска част и голяма част от първа зона около нея, станаха "синя зона". Няма лошо, ред трябва да има. Минаха, нарисуваха в синичко, отпечатаха заверени в МФ бланки, наеха бая хора и машинката се завъртя. "Паяците" натиснаха кварталите, а в центъра човек може да си избере на кого да плати - на общината или на частните паркинги.
Обаче...ако не сте "човек", а инвалид?
На паркингите с бариери, били те частни или общински, места за инвалиди не са предвидени. Вероятно защото системата на таксуване на входа не го позволява. Вероятно и в останалата част от Европа, а и в Щатите е така. :)
Не съм запознат в подробности.
На частните паркинги, на които таксуването не е автоматизирано, а се извършва от служител, за инвалидите има предвидени места. Дори и да са необозначени, дори обозначените да са случайно или не заети от не-инвалидни коли, служителите подхождат с разбиране и никога няма да Ви върнат или таксуват. Разбира се, задължително става дума за коли, които по документи са инвалидни, управлявани от инвалид или от единствено упълномощеното за тази цел лице в присъствието на инвалида.
На общинските паркинги, тип "Синя зона" този въпрос още не е разрешен. Няма поставени указателни табели за гарантираните по закон брой места за инвалиди. А както каза един инкасаторите(Борислав Бойдев), инструкциите са, че "докато този въпрос не реши(от общината), всички ще си плащат. Независимо дали са инвалиди или не."
Вероятно в общината този въпрос се обсъжда и в най-скоро време ще се подходи към решаването му с нужния такт и прагматичност - запазена марка на Хасковска община. :)
А дотогава, инвалидите, които имат работа в центъра да се молят до мястото, на което отиват да има частен паркинг и да има свободни места на него.
Пример:
Ако сте инвалид и имате работа в общината, най-близкият безплатен за Вас паркинг е на повече от триста метра - до читалище "Зара" или на паркинга до Областен съвет. Ако има място.
А ако спрете на забранено, "паякът" услужливо ще Ви транспортира колата до наказателния паркинг, откъдето можете да си я вземете без да платите глоба след представяне на ТЕЛК-решението. Е, за да отидете до наказателния паркинг, вероятно ще се бръкнете 2 лв. за такси, но това вече не е проблем на общината, а Ваш.
Успех!


Забележка:
Аз самият не съм инвалид и не съм пряко заинтересована страна. Но имам двама приятели инвалиди, и двама имат проблем с двигателния апарат, и за двамата ходенето не е почивка или удоволствие, а изпитание. А в жегите на лятото си е направо премеждие.
  1. Важното е далаверата да тече :(

  2. Каква далавера, bozho??? Това е направено в името на човека и за благото на човека.
    "Не очакваме печалба от въвеждането на синя зона в Хасково, ще сме доволни ако сме на нула" - това са думите на заместник - кметът Кирил Керанов.
    Няма място за съмнение даже, че от 530 паркоместа може да има каквато и да било далавера. Абсурд! :)

Публикуване на коментар