вторник, 29 юни 2010 г.
да се въздържа. Видяното при Христо Блажев сякаш ме помоли да Ви го покажа и аз - шансът да го видят повече хора се увеличава. Ето
тук!
Рядко добро попадение. Браво!
сряда, 23 юни 2010 г.

#80 Next?

Снощи бях тук:

Мога да го опиша кратичко - РАЗМАЗВАНЕ!
А днес?
Днес с поглед напред...

На тези, които ми завиждат мъничко, нека кажа - днес бе един от най-отвратителните дни в последните ми две години. Каръшки ден с много нерви. Но зарядът от снощи свърши работа. Добра работа!
петък, 11 юни 2010 г.


За тези, които не са запознати, нека кажа, че след като се видя как четирите(а може би и пет) "паяка" не могат да насмогнат да извозват неправилно паркирали автомобили, и Хасково най-после посиня. Тоест, централната градска част и голяма част от първа зона около нея, станаха "синя зона". Няма лошо, ред трябва да има. Минаха, нарисуваха в синичко, отпечатаха заверени в МФ бланки, наеха бая хора и машинката се завъртя. "Паяците" натиснаха кварталите, а в центъра човек може да си избере на кого да плати - на общината или на частните паркинги.
Обаче...ако не сте "човек", а инвалид?
На паркингите с бариери, били те частни или общински, места за инвалиди не са предвидени. Вероятно защото системата на таксуване на входа не го позволява. Вероятно и в останалата част от Европа, а и в Щатите е така. :)
Не съм запознат в подробности.
На частните паркинги, на които таксуването не е автоматизирано, а се извършва от служител, за инвалидите има предвидени места. Дори и да са необозначени, дори обозначените да са случайно или не заети от не-инвалидни коли, служителите подхождат с разбиране и никога няма да Ви върнат или таксуват. Разбира се, задължително става дума за коли, които по документи са инвалидни, управлявани от инвалид или от единствено упълномощеното за тази цел лице в присъствието на инвалида.
На общинските паркинги, тип "Синя зона" този въпрос още не е разрешен. Няма поставени указателни табели за гарантираните по закон брой места за инвалиди. А както каза един инкасаторите(Борислав Бойдев), инструкциите са, че "докато този въпрос не реши(от общината), всички ще си плащат. Независимо дали са инвалиди или не."
Вероятно в общината този въпрос се обсъжда и в най-скоро време ще се подходи към решаването му с нужния такт и прагматичност - запазена марка на Хасковска община. :)
А дотогава, инвалидите, които имат работа в центъра да се молят до мястото, на което отиват да има частен паркинг и да има свободни места на него.
Пример:
Ако сте инвалид и имате работа в общината, най-близкият безплатен за Вас паркинг е на повече от триста метра - до читалище "Зара" или на паркинга до Областен съвет. Ако има място.
А ако спрете на забранено, "паякът" услужливо ще Ви транспортира колата до наказателния паркинг, откъдето можете да си я вземете без да платите глоба след представяне на ТЕЛК-решението. Е, за да отидете до наказателния паркинг, вероятно ще се бръкнете 2 лв. за такси, но това вече не е проблем на общината, а Ваш.
Успех!


Забележка:
Аз самият не съм инвалид и не съм пряко заинтересована страна. Но имам двама приятели инвалиди, и двама имат проблем с двигателния апарат, и за двамата ходенето не е почивка или удоволствие, а изпитание. А в жегите на лятото си е направо премеждие.
вторник, 1 юни 2010 г.
освен ако не си си приготвил левчето.: