вторник, 20 март 2012 г.
Откъде да започна...
Като начало да кажа, че съм фен на веригата, откакто са на пазара. Всичко(или почти всичко) купено за дома, от нещата, които предлагат, е купено от тях. Защото:
- имат добри(не уникални, но приемливи) цени;
- стоката е подредена и достъпна;
- имат транспорт в рамките на града;
- не на последно място - имат добре направен сайт. Там човек може да види почти всичко, което му трябва да знае за стоката, дето търси, включително и наличността и в конкретния магазин. Не може единствено да види стоката на живо и да я пипне - за това си трябва ходене до магазина.
До тук добре. Обаче...
От последните четири неща, които си купих от там, трите имаха скрит дефект. Веднъж производствен и на два пъти транспортен. Не знам дали е случайно и просто съм имал лош късмет. Не знам дали политиката на фирмата е насочена към продажбата на по-ниско качествени стоки, с цел по-добра цена на пазара. Не знам дали фирмата знае за немарливото отношение към стоката от страна на собствения си персонал - било при вътрешен транспорт из страната или още при приемането на вноса.
Фактът обаче е налице.
Моята история.
От гореспоменатите три дефектни стоки, тази с производствения дефект ми беше заменена(с помощта на работеща в системата братовчедка и малко чар) полу-легално от служителя в конкретния отдел.
Втората от трите стоки, бе пералнята, която при транспортирането бе натисната и задния и капак беше доста деформиран. Което разбрах чак при разопаковането вкъщи. Реших, че ако си работи нормално, не си заслужава главоболията по подмяната. Още повече, че никой няма да се навира зад пералнята да я гледа. Затова поизправих ламарината, колкото успях и въпросът приключи.
Трета, най-новата дефектна стока, е малък кухненски бойлер за монтаж над мивката. Купих го, поседя си в кашона три дни, докато майсторът(който ни подменя старите метални водопроводи с нови пластмасови)стигне до кухнята. При изваждането се оказа, че тръбичката на смесителя е натисната при транспортирането и в кашона и е леко изкривена. Не е фатално, работи си нормално, но някак не пасва на новите плочки и батерия в мивката. Реших да не дразня "началничката" вкъщи и отидох до магазина да споделя.
И...
Първо се обръщам към момъка, който работи в отдела. Той от своя страна се допитва до прекия си началник, който отнася въпроса до управителя на магазина. Откъдето по веригата се връща отговора "Оставете ни телефон, на който да Ви се обадим, когато има резултат."
На мен обаче този отговор не ми обяснява нищо за това, което ще се направи, за да се получи резултата. Затова, прескачайки нивата, директно се обръщам към управителя за съдействие. И го получавам, при това много учтиво:
" Днес е събота, а в събота и неделя никой не работи. В понеделник ще пиша на производителя за това и ще видим какво ще ни отговорят - дали могат да го подменят или не могат.
???
Понеделник?
Производителя?
Дали могат???
Отказах се.
Отказах се да обяснявам, как нямам никаква вина за това, че някой по веригата производител-търговец-клиент не си е свършил работа и това е рефлектирало при мен. Той го знае много добре, без да го обяснявам.
Отказах се да обяснявам, че майсторът вкъщи няма да чака(а и ние с него) няколко дни(?) да стане ясно на коя страна му е китката на производителя;
че вероятно следващия такъв бойлер в този магазин ще продадат след година, и че може да ми замени смесителя с някой от тези в склада, а после да пише и на народното събрание, ако иска.
Отказах се да хабя нерви.
Отказах се да им бъда клиент от тук нататък.
Сега, когато някой ме попита за мнението ми за "ТЕХНОМАРКЕТ ЕВРОПА", без да лъжа ще му дам следния отговор:


ЗА ПОСЛЕДНИТЕ НЯКОЛКО ГОДИНИ, ПОЧТИ ВСЕКИ ПЪТ
МИ СЕ СЛУЧВА ДА ПОЛУЧА ДЕФЕКТНА СТОКА ОТ ТЯХ.
СЛУЖИТЕЛИТЕ СА МНОГО ЛЮБЕЗНИ И ЧОВЕЧНИ, ДОКАТО ТИ ПРОДАВАТ НЕЩО, НО ПОСЛЕ С ЧОВЕЧНОСТТА СЕ ПРИКЛЮЧВА.
"ОБЪРНЕТЕ СЕ КЪМ УПРАВИТЕЛЯ" Е НАЙ-ПОВТАРЯНАТА РЕПЛИКА В МАГАЗИНА, ПОЧТИ КОЛКОТО И "МИ АЗ КАКВО ДА НАПРАВЯ?"
УПРАВИТЕЛЯТ, ДАЛИ ПО ПРИРОДА ИЛИ ПО СЛУЖБА, Е БЮРОКРАТ.
ОЧАКВАЙТЕ СЪДЕЙСТВИЕ, НО НЕ И РЕЗЪЛТАТ.
НЕ СИ СТРУВА РАЗХОДКАТА ДО КРАЯ НА ГРАДА ЗАРАДИ ДВАТА ЛЕВА РАЗЛИКА В ЦЕНАТА. ЩЕ ГИ ДАДЕТЕ ЗА ГОРИВО ОЩЕ ПРИ ЗАКУПУВАНЕТО НА СТОКАТА. А АКО СЕ НАЛОЖИ ДА СЕ ВРЪЩАТЕ ДА СЕ ОБЯСНЯВАТЕ СЪС СЛУЖИТЕЛ?
В ЦЕНТЪРА ИМА ДРУГА ВЕРИГА, ПРОДАВАЩА СЪЩАТА СТОКА НА СЪЩИЯ ПРОИЗВОДИТЕЛ. ТЕ СА НОВИ В ГРАДА, ОПИТВАТ СЕ ДА СЕ НАЛОЖАТ И ПРИ ТЯХ "ВРЪТКИ" И ШИКАЛКАВЕНЕ НЯМА.
ИДЕТЕ ТАМ.
 1. Хе хе. Топлата вода ли откри?
  http://forum.aktivnipotrebiteli.bg/comments.php?DiscussionID=308

 2. Такива премеждия са причина да съм ужасно скептична към поръчките онлайн и доставка с транспорт на продавача.
  На мен ми правиха чупки и стойки от Технополис заради това, че живея на 4ти етаж и трябва да ми качат покупката чаааак до там. При положение, че във формата за поръчка и доставка адресът е изрично упоменат - ДО ВХОДНАТА ВРАТА. То не беше мрънкане, то не беше чудо от страна на двамата младежи. На изпроводяк им казах с усмивчица, че ако самата аз не тежах колкото хладилника, щях сама да си го внеса вместо да им слушам хленченето.

 3. О, въобще не става дума за покупка онлайн. Аз ходих до магазина, за да си взема болера лично. Отвориха го пред мен, за да извадят гаранционната карта - всичко си беше в найлончета. Естествено не съм надувал бойлера и маркучите, за да проверя дали не са пукнати - все пак си го купувам нов, нали?
  А относно доставката до входната врата, Техомаркет Европа имат стриктна политика - до входа на сградата. Подписваш се за получил, оставят го на тротоара и си тръгват. Случвало се е служителят, доставил стоката да се качва с нас за подпис, гледайки безучастно как мъкнем стоката по стълбището с всичките му завои, без да предложи каквато и да било помощ. Разбирам, че не може да качва на всички стоките до вкъщи, ако не му е задължение, но нищо не пречи от време на време да помогне. Или поне да передложи - елементарна учтивост. Едва ли ще му излезе лошо име.

 4. Ако си платил за транспорт до вкъщи и договорката гласи "До входната врата", ще го оставят на тротоара, ама друг път. Ще ги съсипя :D

 5. хъм... гледай магазинътот новата верига максимално да ви послужи, докато... е нов. защото, уви - оная приказка за името и 40-те години важи не само за хората, но и за стоките, само че при стоките годините са много по-малко...

 6. е то до входната врата точно това значи - до вратата на входа ;) иначе по едно време имаха (не)официална тарифа - по еди-колко си лв на етаж - ако щеш. а иначе по темата - качеството (на стоки, услуги, отношение), е спаднало драстично и точно когато вече си мислиш, че няма накъде повече, биваш опроверган. скапана държава със скапани хора (извинявам се за обобщението, ама тия дни и аз се разправям с тъпаци и тъпотии и си го изкарах и тук).

Публикуване на коментар